
NOTICE 

TO PERSONS FILING DOCUMENTS 

THAT ARE NOT PREPARED BY AN ATTORNEY 

 

THE DISTRICT CLERK’S OFFICE IS PROHIBITED BY LAW FROM GIVING LEGAL ADVICE 

Texas Government Code Subchapter G Sec. 81.101 

Clerks in this office are prohibited from giving advice, answering legal questions or giving 
instructions with regard to any court proceeding.  We cannot answer questions you may have 
about the correctness of papers you wish to file or procedures to obtain a court decision.  We do 
not supply forms. 

You have the right to represent yourself, “Pro Se” (without an attorney).  You may have 
knowledge to prepare and file the necessary pleadings and present your cause to the court.  
You are responsible for setting hearings with the court coordinator at (940) 627-3200.  The 
Judge cannot assist you.  The court will hold you to the same standards that it holds anyone 
else who practices before the court.  There are certain facts that must be proven before the 
court can rule on or grant your action.  If you are unable to do so, your request will not be 
granted.  In, uncontested divorce cases, a Divorce Decree, in proper form must be presented at 
the time of the divorce hearing or the divorce will not be granted. 

For the above stated reasons, we advise you to consult an attorney or seek legal counsel if you 
have questions or are unsure as to what you need to do. 

If you pursue a legal action without attorney representation, we will file documents you present 
to us and collect the filing fees at the time of filing.  The judge presiding over your hearing may 
reject your papers.  Pauper’s oaths may be contested. 

We do not comply with instructions or information you may have read or obtained. We perform 
our clerk duties in accordance with the laws of the State of Texas.  We do not process 
documents in accordance with any rules or instructions other than the governing laws and 
signed court orders. 

Your papers may be served by the Sheriff’s Office or a private process server.  If you use a 
private process server you must contact one on your own. 

All child support orders established in Wise County must direct the child support payment to the 
TxCSDU.  All payments shall be identified by:  Obligor name, Obligee name and cause number. 

 

  


